Wat is een vakbond?

De vakbond noemen we ook wel een vakvereniging of een vakorganisatie. De individuele en collectieve belangen van een groep aangesloten werknemers en andere leden wordt hier behartigd. Voor veel branches zijn er eigen vakbonden. Als voorbeeld nemen we het onderwijs. Er zijn namelijk onderwijsvakbonden en nog speciale vakbonden voor docenten. Docenten in het onderwijs vinden het belangrijk dat er mensen in de vakbond zitten die ook ervaring hebben in het onderwijs en weten hoe het is om voor de klas te staan. Daarom zijn er in het onderwijs ook speciale vakbonden opgericht die er voor zorgen dat er alleen maar docenten zijn die ook ervaring hebben en dat spreekt een stuk eenvoudiger. Je weet hoe het is om voor de klas te staan en je begrijpt elkaar beter.

Er zijn branches waarbij er mensen in de vakbonden zitten die niet zoveel ervaring uit de praktijk. Dan kan het zijn dat leden zich minder goed begrepen voelen. Daarom is het bij de vakbond van belang dat mensen ook ervaring hebben in de praktijk zodat zij weten waar het over gaat. Het is belangrijk dat je samen kijkt naar oplossingen, problemen bespreekbaar maakt en dan samen kunt ontdekken wat er aan gedaan kan worden. Als je zelf de praktijk kent, kun je je beter inleven en beter met elkaar meedenken. Daar zouden alle vakbonden vanuit moeten gaan als zij anderen helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>